Aktivera din inre Medicine Woman

Your cart

Your cart is empty

Den Feminina Kraften

Den Feminina Kraften

Under de år som jag har har guidat kvinnocirklar har jag märkt att få kvinnor egentligen vet vad den feminina energin representerar. Det är lätt att missta den för ”feminism” som egentligen inte har något med detta att göra.
I den shamanska traditionen från Anderna är symbolen för den feminina kraften Moder Jord. I vårt egna energisystem representeras den energin i vårt rotchakra. Vårt rotchakra och Moder Jord är sammankopplade.

Om vi tänker på ett barns första år så är den nära sammankopplad med jorden. Först ålar de sig fram innan de börjar krypa. Ett barn är fullständigt i nuet. De låter stundens invigelse och kreativiteten uttrycka sig precis som den är. Därför kan ett barn gråta ena ögonblicket och skratta det andra för att det tredje vara förundrat över en myra som kröp förbi. Det är ett organiskt flöde som vi tappar desto äldre vi blir och fastnar i dåtid eller framtid i tanken. Gränsen för ett barn mellan fantasi, drömmar och ”verklighet” har en tunn slöja och flyter nästan samman. Därför har ett barn lättare att uppleva stark kontakt med skogen, träden, blommorna och djuren. De ser magin i allting och har en klar kontakt med sin intuition. De har också sin vilda energi intakt som gärna springer barfota i skogen, kladdiga i ansiktet av jord och blåbär med barr i håret. Det finns en naturlig glädje som väcks i denna frihet. Desto äldre vi blir så får vi lära oss att vissa saker ”inte går för sig” och vår vilda sida blir mer och mer tämjd.
Många kvinnor jag möter längtar nu i vuxen ålder efter den vilda energin och friheten den ger då allt blivit så strukturerat och kontrollerat i vårt samhälle.

Om vi tittar på Moder Jord så är hennes natur en oändlig källa av kreativitet som uttrycker sig i alla levande varelser, växter och människor. Hennes kreativitet är flödande som vattnet som flyter på hennes mage, och anpassar sig organiskt efter olika situationer för att fortsätta flöda. Hon behöver näring för att växa och lever i symbios med den Maskulina Solen. Det perfekta samspelet för att skapa liv. Båda lika viktiga för att livet på denna planet ska fortgå. Fader Sol håller starkt ”space” för den vilda feminina kraften som är i ständig transformation och förnyelse. Tillsammans med Mormor Måne transformeras jorden igenom pånyttfödelse, tillväxt, mognad och död. Precis som cykeln Nymåne till Fullmåne eller vår till vinter. Likaså allt levande på denna planet.

Moder Jord har också en moderlig kraft i att ge näring till allt det som hon skapat. Hon förser oss med ett överflöd och rikedom av allt det vi behöver för att blomstra. Allt finns i hennes natur och det räcker till alla. Det finns ingen slump i naturen och hennes skapelse, vi är alla skapta i perfektion precis så som vi är i våra egna unika uttryck. Hon älskar oss villkorslöst och håller oss i sin stora famn trots att vi ibland inte ärar henne eller är henne tacksamma för allt det hon så frikostigt ger oss. Precis som en mamma till sina barn älskar hon oss ändå. Med sin vilda natur kan hon ibland ryta till och säga ifrån när vi gått över hennes gränser och skapar obalans i hennes rytm. Då skakar hon om oss rejält och visar sin enorma kraft. På ett ögonblick kan hon förändra allting. Hon vet sin kraft.

Alla människor oavsett kvinnor eller män har både den feminina och den maskulina energin i sig. Hos kvinnor ger den feminina mer sitt uttryck och hos män den maskulina, men båda är lika viktiga i bägge. Att hitta balansen mellan dessa polariteter. Samma harmoniska förening som Jorden och Solen.

Feminin energi:
Grundande
Trygghet
Vild
Intuitiv
Organiskt flödande
Närande
Omhändertagande
Villkorslös kärlek
Urkraft

Enligt de gamla profetiorna från Inka, Maya kulturen samt Nordamerikanska Indianerna (samt många andra ursprungskulturer) har vi nu sedan 2012 gått in i en astrologisk feminin cykel efter århundraden av den maskulina, som kom ur balans med den feminina balansen. Detta innebär att våra samhälls strukturer i västvärlden kommer att förändras från att enbart värdera vetenskapliga bevis, utbildning som går att betygsätta/prestera i, samt en maktstruktur med en i toppen och resten under. Vi har låtit teknologin ta över mänskliga relationer och blivit avskurna med relationen till vår Moder Jord. Vi lever inte längre i samklang med årstider, ärar inte allt det hon ger oss och har inte en balans i givande och tagande. Vi tappar oss själv i en evig hets efter makt, prestation och yttre bekräftelse. För vi har tappat vår grundning och egenkärlek. Vi försöker trycka in alla i en box utan att ta hänsyn till allas unika uttryck och kreativitet. Detta är på väg att ändras!

Den feminina cykeln kommer att få oss komma tillbaka i balans med naturen och ära henne igen. Vi kommer ge henne samma villkorslösa kärlek som hon ger oss. Vårt samhälle törstar efter en högre mening och samhörighet. Vi sträcker nu oss ut till varandra för att ge support, skapa tillsammans och fatta beslut som gagnar oss alla. Vi balanserar energin på planeten genom att utbyta kunskap och bygger broar mellan kulturer. Vi delar på jordens resurser. Det finns så det räcker till alla.
Vi låter de nya barnen få vara fria i sitt uttryck och hitta sin unika gåva tidigt så de kan blomstra i glädje och mening här i jordelivet. Vi låter hjärtat och intuitionen guida oss och använder teknologin som en support att sprida från denna energi. Vi baserar varje beslut på 7 generationer framåt och det högsta bästa för en hållbar planet och alla dess levande varelser. Det hälsosamma maskulina supportar det feminina med styrka, hög vision, uthållighet, action (när det behövs) och hälsosamma gränser. Alla dessa energier finns inom var och en av oss. För att vi tillsammans ska leda in mänskligheten in i det nya behöver vi alla, män som kvinnor, utveckla alla dessa kvalitéer inom oss själva först. Sen kommer det speglas ut i omvärlden.

Jag vill avsluta genom att ge er denna vackra bön från Qechua Indianerna i Anderna:

Pachamama, vår vackra Moder Jord 
Vi ärar dig och alla våra relationer med Stenfolket, Växtriket, Djurriket och oss människor emellan.
Tack kära moder för allt det du ger oss och all den skönhet som du skapar på denna vackra planet. 
Tack för all din kreativitet, glädje och överflöd.
Tack för hur du håller oss alla i din stora famn av villkorslös kärlek, hur du får oss att känna oss trygga. 
Vi ärar dig och allt det du ger oss. HO!

Skrivet av
Annika Panotzki
Previous post
Next post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published